HŐSZIVATTYÚ,
GÉPI SZELLŐZTETÉS,
VILLAMOS FŰTÉS
– ÉS TÁRSAIK

Összeszedtünk minden információt és jótanácsot egy helyre, hogy könnyebben megtaláljátok új otthonotok optimális fűtési, hűtési és szellőztetési megoldásait!

Ezek az épületgépészet legújabb és  legizgalmasabb területei, melyekkel egy mai modern ház tervezésénél mindenképpen számolni érdemes.

Legyetek ti is felkészült építkezők, akik megvalósítják az álmaikat, de nem dobják ki pénzüket feleslegesen az ablakon!

 

“Műszaki tartalmú könyvről ritkán mondható el, hogy lebilincselő a stílusa. Az „Építem a házam” könyvek pedig ilyenek. Szerkesztése is kiváló: a kiemelések a lényegre irányítják a figyelmet, önálló blokkokban találjuk a magyarázó és számpéldákat ─ amiket később pillanatok alatt visszakereshetünk. Szemben a legtöbb kivitelezővel, tervezővel: nem akar a torkunkon lenyomni egy-egy megoldást, gépet, de megismertet minden fontos szemponttal, előnnyel, hátránnyal.”

Csomor Rita

 

Az épületgépészet az utóbbi két évtizedben a házépítés leggyorsabban fejlődő területévé vált.
Sajnos nem csak a jelentősége növekedett meg az utóbbi időben, hanem az ára is.
A fűtés, a melegvíz-készítés, a hűtés és a szellőztetés beruházási költsége ma már több milliós, sőt akár tízmilliós tétel is lehet a ház költségvetésében.

Sőt! A szerkezettel ellentétben a gépészeti eszközök üzemeltetése is pénzbe kerül később, ez teszi ki a rezsiköltségeink nagy részét!

Jövendő otthonunk gépészeti rendszerének átgondolt kigondolásával és megtervezésével tehát milliókat takaríthatunk meg – vagy ennek elmaradásával milliókat dobhatunk ki feleslegesen az ablakon!
Mindehhez azonban felkészültségre van szükség – tulajdonképpen már a tervezést végző szakemberek megtalálásához és a velük való hatékony kommunikációhoz is!

KÉRDÉS KÉRDÉS HÁTÁN!

u 2021 után már tényleg csak hőszivattyúval lehet fűteni? u A legjobb befektetés vagy éppen emberiség elleni vétek, ha házunkba elektromos fűtést választunk? u Tényleg szükségszerű, hogy egy modern, jól szigetelt házba gépi szellőztetést is be kell építeni? u Valóban minden problémát megoldanak a napelemek? u Tényleg egyre enyhébb telekre és egyre forróbb nyarakra kell manapság már gépészeti rendszert választani? u Szükséges jó/rossz házunk gépi hűtése? u És úgy egyáltalán: milyen energiahordozóra célszerű ma alapozni jövendő otthonunk fűtését, hűtését és melegvíz-készítését?

Csak néhány kérdés a sok közül, amit manapság minden házépítő és házfelújító feltesz (vagy fel kellene tegyen!).
Az igazi nehézséget az okozza, hogy a kérdésekre sokféle, igen gyakran egymásnak gyökeresen ellentmondó válasszal találkozni a céges prospektusokban, az internetes fórumokon és a neten általában!
Kinek higgyek?

Közérthetően és olvasmányosan összegyűjtöttünk minden információt és tudást egy helyre!

Mi mindent kell átgondolni, megtanulni és eldönteni egy ház gépészeti rendszerének kigondolásakor?

„Számomra óriási segítséget jelentett, hogy immár magabiztosan tudok eligazodni mind a hőszivattyúk főbb típusai, mind az elterjedtebb hőleadók között – mindezt rendszerbe rendezve. A szerző jól eltalálta a könyv mélységét: se nem túl felületes, se nem követhetetlenül bonyolult.
A könyv bőven megérte azt a néhány estét, amit rászántam az olvasására, és már most visszahozta a többszörösét annak a pár ezer forintnak, amit erre költöttem. Online kereséssel, katalógusokból, illetve márkaképviselet látogatásokkal legkevesebb tízszer ennyi idő alatt tudtam volna hasonlóan átfogó ismereteket szerezni – és a megkérdezett gyártók, forgalmazók részrehajlása még így is árnyalná a megszerzett tudást.
A gépészetnél különösen igaz, hogy súlyos százezreket takaríthat meg a szarvashibák elkerülése, az önmagában remek, de oda nem illő műszaki megoldások kiszűrése. Kötelező olvasmány minden építkezőnek!”

Csucska Péter

MIRŐL OLVASHATSZ A KÖNYVBEN?

Az Építem a házam 5.2. kötete az épületgépészet legújabb, és éppen ezért sokszor még a szakemberek által is kevéssé ismert területeiről szól.
Tapasztalatom szerint az itt tárgyalt témakörök kapcsán születik a legtöbb kérdés az internetes fórumokon (nálunk, Az építő közösségben is!), ezekben a témákban dúl a legnagyobb véleménykülönbség a szakemberek között, ezeken a területeken találkozni a legtöbb félreértéssel, félinformációval, marketinges leegyszerűsítéssel.
Ha elolvasod az Építem a házam 5.2. kötetét, akkor jó eséllyel nagyobb rálátással fogsz rendelkezni ezekről a témákról, mint a szakemberek jelentős része!

=

A villamos fűtések különböző fajtái

Különbségek, sajátosságok, melyiket hova

=

Elektromos fűtés napelemmel?

Lehetőségek és korlátok

=

Levegős, talajhős és talajvizes hőszivattyúk

Rendszerfelépítés, sajátosságok, korlátok

=

Hőszivattyúk méretezése

Névleges teljesítmény, puffertároló, tarifarendszer, napelem – és egyéb befolyásoló tényezők

=

COP és SCOP - tények és tévhitek

Műszaki tartalom és tényleges jelentőség

=

Különböző fűtési megoldások összehasonlítása

Követelmények és gazdaságossági szempontok

=

Hűtés hőszivattyúkkal

Aktív és passzív hűtés, lehetőségek és korlátok, méretezés

=

Légkondicionálók

Barát vagy ellenség? A légfűtés és hűtés specialitásai. Monosplit, multisplit, monoblokk

=

A szellőztetés szükségessége egy mai házban

A jó lakóklíma és lakóérzet összetevői

=

A szabályozott szellőztetés lehetséges megoldásai

Egyedi és központi, gravitációs és ventilátoros. Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

=

A hővisszanyerős szellőztetés finomságai

A pára szerepe, by-pass ág, fagyveszély, szűrők, ventilátorok, zajproblémák

}

IDŐMEGTAKARÍTÁS

Nem kell ezer helyről összevadászni a tudást és az információkat!

HITELESSÉG

Az egyes területek avatott szakértői által lektorálva.

ÉRTHETŐSÉG

Előtanulmányok nélkül is érthető (és továbbadható!) tudás!

HATÉKONYSÁG

Eredményesebb közös munka a társszakmákkal és a megrendelőkkel!

NE VEGYÉL ZSÁKBAMACSKÁT – OLVASS BELE!

Belenézhetsz mindegyik fejezetbe, eldöntheted, hogy tetszik-e a könyv stílusa, kinézete, átböngészheted a tartalomjegyzéket és a tárgymutatót is!

Kedves Olvasó! Az a tény, hogy a kezedben tartod ezt a könyvet azt jelenti, hogy megtetted az első lépést az újonnan megépülő/felújításra szoruló ingatlanod épületgépészeti kivitelezési munkáinak megvalósítása felé vezető rögös, ámbár izgalmas útján. Kíváncsi vagy és érdeklődő, szeretnéd minél több aspektusból megismerni a rád váró épületgépészeti lehetőségek tárházát. Olyan gondolatokat, megoldásokat, megfogalmazásokat olvashatsz, amik segíteni fognak a lehető legjobb, műszakilag megalapozott döntést meghoznod. És mi az, ami segít ebben? A könyv nyelvezete, szerkezete, érthetősége. Olvasás közben sokszor azt fogod érezni, mintha egy kerekasztal beszélgetés részese lennél, ahol kíváncsiak a véleményedre és szemrehányás nélkül, ha kell gyermek nyelven -pusztán segítő szándékkal- elmagyarázzák az apró definíciókat is. Amire felfalod -felfalod igen, mert ahogy olvasod egyre “éhesebb és éhesebb leszel a tudásra”- az egész könyvet, letisztult, átfogó, kerek egész megoldást kapsz a fejedben előzőleg kialakult kérdésözön megválaszolására. Olyan tudásalapot szerzel, amivel nem csak a saját, de barátaid és ismerőseid építési munkálataiba is be tudsz segíteni javaslataiddal, észrevételeiddel, esetleg kialakult szakmaiságoddal.”
A szerző és mi mérnökök, szakemberek, szaktanácsadók a lehetőségeinkhez mérten megpróbáltunk egy olyan könyvet alkotni, ahol nem található szakmai féltékenység, félremagyarázás, rosszindulat, szakmai hetvenkedés. Itt mindenki bedobta a közösbe tudása legjavát, amiből a szerző, Gyuri profi módon megírta eme szakmai művet.
Ajánlom Mindenkinek (többszöri) olvasásra!
Horváth Gábor, mérnök tanácsadó, levegő-víz hőszivattyú specialista

ÉS EZ MÉG NEM MINDEN!
3 KÜLÖNLEGES BÓNUSZ A KÖNYV MELLÉ, MELYEK MIND ABBAN SEGÍTENEK, HOGY KÖNNYEBBEN, SIKERESEBBEN, KEVESEBB ABLAKON KIDOBOTT PÉNZZEL ÉPÍTKEZZETEK!

 • A könyv megvásárlásával jogot szereztek arra, hogy korlátlan számban ingyenesen vegyetek részt a Tervcafékon!
  A Tervcafék egyedülálló rendezvények idehaza, a háztervek tökéletesítgetésének remek eszközei. Három hetente kerülnek megrendezésre Budapesten.
  A Tervcafék olyan kötetlen, jókedvű esték, ahol a legkülönbözőbb építési szakemberekkel (építészekkel, kivitelezőkkel, gépészekkel, villamos szakemberekkel, pénzügyi szakemberekkel, lakberendezőkkel) lehet találkozni és konzultálni.
  Kihagyhatatlan és egyedülálló lehetőség a háztervek optimalizálására!
 • A könyv megvásárlásával jogot szereztek arra, hogy részt vegyetek Az építő közösség VIP Építkező Programjában.
  Ennek keretében Magyarország vezető építőanyag-gyártó cégei nyújtanak személyre szabott segítséget az építkezésetekhez.
 • A könyv megvásárlásával Az építő közösség tagjává váltok. Rendszeres értesítést kaptok rendezvényeinkről, hasznos blogbejegyzéseinkről és videóinkról, folyamatosan értesülhettek az építkezőket érintő legfrissebb támogatási lehetőségekről, jogszabály-változásokról – sok egyéb érdekesség mellett.
  Ezen kívül tagjai lehettek Az építő közösség zárt Facebook-csoportjának, melyben más építkezőkkel cserélhettek véleményt és szakemberektől kérdezhettek.

NINCS KOCKÁZAT – FELKÉSZÜLT ÉPÍTKEZŐ GARANCIA

Nem kockáztatsz semmit!
Amennyiben úgy érzed, hogy az Építem a házam 5.2. kötete nem jelent számodra akkora értéket, mint vártad, ha nem lettél tőle felkészültebb építkező, akkor csak küldd vissza nekünk, és mi kérdés nélkül visszatérítjük a vételárat!

MINDEN INFORMÁCIÓ ÉS TUDÁS EGY HELYEN, AMIRE EGY HÁZÉPÍTÉSRE, KOMOLYABB HÁZFELÚJÍTÁSRA KÉSZÜLŐ CSALÁDNAK SZÜKSÉGE LEHET A HÁZ FŰTÉSI, HŰTÉSI, MELEGVÍZ-KÉSZÍTÉSI ÉS SZELLŐZTETÉSI RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSÁHOZ!

CSOMAGBAN JOBBAN MEGÉRI!

Az Építem a házam könyvsorozat köteteiből változatos csomagokat alakítottunk ki, hogy attól függően választhass, hogy milyen téma érdekel illetve az építkezés melyik szakaszában találtál ránk!

HA MOST ARRA GONDOLSZ, HOGY…

Q …igen, de 9 490 Ft nagyon sok pénz egy könyvért… R …akkor ebben egyrészt igazat kell adnom. Ennyi pénzért komoly művészeti albumokat lehet kapni a könyvesboltban. (Bár meg fogod látni, hogy az Építem a házam könyvek is gyönyörű kiállítású, nagyon szép könyvek! 🙂 ) Gondolj azonban mindig arra, hogy egy építkezés során egyetlen hasznosítható jótanács, egyetlen felismert hiba több tízezer, de inkább több százezer forintos pénzmegtakarítást jelenthet! Vagy gondolj arra, hogy mi minden hasznosabbra lehetne fordítani azt az időt, amit az interneten történő végtelen keresésre fordítasz?! Qigen, de a nyomtatott könyvekben levő információk hamar elavulnak… R Az Építem a házam könyvekben elsősorban alapelveket osztunk meg – melyek igazak lesznek holnap is. Ezeknek az alapelveknek, alapösszefüggéseknek a birtokában már Te is képes leszel egy-egy újdonság, egy-egy jótanács megítélésére. Az aktualitásokat (melyek leginkább a támogatásokhoz, szabályozásokhoz kötődnek) Az építő közösség blogbejegyzéseiben próbálom naprakészen megosztani – immáron veletek is. Qigen, de miért higgyek éppen ennek az embernek? R Közel húsz éven keresztül dolgoztam vezető hazai építőanyag-gyártó cégek vezetőjeként, így volt szerencsém(?) látni azt, hogy miért és hogyan csúszik félre a magyar építkezések kétségbeejtően nagy része. Ezeket a tapasztalatokat ötvöztem saját építkezésem (szintén nem elhanyagolható mennyiségű…) tapasztalatával. Végül, de nem utolsó sorban, Az építő közösség közel tíz év alatt már több ezer építkezőnek segített, az Építem a házam könyvsorozat már ötödik köteténél jár, az 1. és 2. kötet pedig már túl van a 3. kiadásán!

Rendeld meg most, hogy a könyvből megszerzett tudás birtokában már néhány napon belül megfontoltabb döntéseket tudj hozni az építkezéseteken, és így kevesebb pénzt dobjatok ki feleslegesen az ablakon!
Kattints a gombra!

AZ ÉPÍTEM A HÁZAM KÖNYVSOROZAT TOVÁBBI KÖTETEI

Minden, amit át kell gondolni, el kell dönteni, el kell intézni és meg kell tanulni az építkezés előkészítési, tervezési szakaszában.
Kötelező olvasmány minden házépítés vagy házfelújítás előtt álló családnak, akik kezükben szeretnék tartani az építkezést!

Minden fontos információ egy helyen a ház alapozásáról, falazásáról és homlokzatképzéséről.
Miközben megismered a „falazati filozófiákat”, beleláthatsz a betonozás, a vízszigetelés és a hőszigetelés műhelytitkaiba is!

Ebből a könyvből a nyílászárókról, az árnyékolási lehetőségekről, a különböző födém- és padlófajtákról tudhatsz meg (szinte) mindent!
Egyformán terítékre kerülnek a tervezés és a kivitelezés fontos apróságai és összefüggései!

Ebben a könyvben azt tanulhatod meg, hogyan hozd összhangba a szépséget a praktikummal.
Szó lesz a belső térkialakítás alapjairól, a gipszkartonozás, a hideg- és melegburkolás, a festés és a tapétázás műhelytitkairól is!

CSOMAGBAN JOBBAN MEGÉRI!

Az Építem a házam könyvsorozat köteteiből változatos csomagokat alakítottunk ki, hogy attól függően választhass, hogy milyen téma érdekel illetve az építkezés melyik szakaszában találtál ránk!

MI TÖRTÉNIK A MEGRENDELÉST KÖVETŐEN?

A könyvek kiszállítását logisztikai partnerünk, a Webshop Iroda Kft. végzi. A beérkezett megrendeléseket nekik továbbítjuk. (Kivétel a személyes átvétel.)
A kiszállítás a fizetést követően 2-3 munkanapon belül megtörténik.

A könyvet legegyszerűbben bankkártyával tudod kifizetni. (Erre az OTP Simple biztonságos, tőlünk teljesen független felületén van lehetőség.)
A fizetést követően a megrendelést azonnal továbbítjuk a logisztikai partnerünknek, akik átadják a futárnak.

Amennyiben az előre utalásos fizetést választod, akkor a megrendelés beérkezését követően díjbekérőt kapsz, ennek kiegyenlítése után pedig futárral küldjük a könyvet. (A futár egyeztetni fogja veled az időpontot.)

Amennyiben utánvétes kiszállítást választasz, akkor fizetni kiszállításkor a futárnál tudsz. (A futár egyeztetni fogja veled az kiszállítási időpontot.) Ebben az esetben a Webshop Iroda állítja ki neked a számlát.

Amennyiben a budapesti (vagy gödöllői) személyes átvételt választod, akkor ennek módját telefonon fogjuk egyeztetni veled.

Ha bármilyen kérdésed, kérésed adódna, hívj bizalommal a 30/9820-797-es telefonszámon, vagy írj nekem emailt a bodnargy@epitemahazam.hu címre!

Az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) ide kattintva, új Adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva tudod elolvasni.